декември 9, 2011 E.Ivanova

Малко ,,по-зелена“ Коледа!

Вече сме в началото на декември и навсякъде около нас започва да се прокрадва духът на Коледа! Много от нас са украсили домовете си, а други умуват откъде да си набавят коледно дръвче или кое е мястото, където има уникални коледни играчки!

Някои от големите марки обаче ни дават прекрасни идеи как да бъдем различни, интересни и най-важното загрижени към околната среда при украсяването на дома си. Нека всеки го приеме от своята гледна точка – дали големите марки го правят от загриженост или просто за пореден път да се покажат в положителна светлина пред потребителите. За мен истината е някъде по средата. Но все пак най-важно тук е позитивното послание – да обичаме и пазим нашата планета.

Няма как да не споменем Coca Cola и многобройните начини, по които ни насърчават да впрегнем въображението си и да рециклираме с мисълта за доброто на нашата планета. Да не забравяме и колкото се може повече да консумираме продуктите им.

За да постигнем обаче същата визия и с нашата елха ще ни е необходимо да сме доста предани към Coca Cola, но всяко нещо си има цена като искаме да сме загрижени за околната среда.

Ако не желаете да се съобразяавате с някоя от марките, у дома може да си направите и сами украшения за елхата от останала стара платка или неработещ диск.

Връщайки се на коледните дръвчета, една по-интересна визия ни предлагат “The Rock” – транспортна компания в Сидни, която дори не ни кара да купуваме истинско дръвче. Тяхната алтернатива на елха е направена от рециклирани части на повече от 100 велосипеда, извисявайки се на около 7 метра. Трябва да им се признае, че идеята им е наистина оригинална.

Друг интересен вариант, реализиран в Шанхай, ни показват Heineken. Направената от около 1000 бирени бутилки елха е в тона на темата за рециклирането и опазването на околната среда. За съжаление идеята не е обмислена докрай и използваните бутилки са пълни, а не употребявани.

Ето как в домашни условия изглежда една зелена бирена елха.

Ето един не особено красив вариант, но избирайки него, не сме задължени да сме предани към нито една от марките, изброени дотук. И с малко въображение, желание и светлина, бихме могли да достигнем до по-приятния двойник на елхата по-горе. Разбира се, по-недодяланите потребители 🙂 🙂 имаха възможност да си поръчат комплекта за 92$, от които малка част отиваха за WWF /World Wildlife Fund/ – природозащитна организация, което е важно да не бъркаме със Световната федерация по борба /World Wrestling Federation/.

За по-разкрепостените от вас, на вашето внимание предлагаме и идеята за елха, направена от кондоми.

Дотук с елхите. Все пак достатъчно сме работили през изминалата година и заслужаваме някой да ни направи подарък, в краен случай – ние сами да си го направим. И нека не забравяме да бъдем environmentally friendly /не се сърдете за думите, свършиха ми синонимите за загрижен и невредящ на околната среда/. И кой би ни дал едно изкушаващо предложение освен Nokia, естествено. За съжаление моделът е от преди няколко години и не е изцяло направен от рециклирани материали, но все пак поздравления към компанията, решила да предприеме такава инициатива. Т.нар. модел Nokia Remade е произведен предимно от алуминиеви кутийки, автомобилни гуми и пластмасови бутилки.

Оставям на вас ако се сетите да допълните идеите с някое интересно и “зелено”предложение, а защо не и такова, което вие сте осъществили у дома.

Ина Владимирова

Tagged: , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *