януари 21, 2011 E.Ivanova

„QUORA” или как някои винаги са една крачка пред други

Кой е най – бързият начин да направиш една ситуация неловка? Защо американците се страхуват от дракони? Защо убийството е престъпление? Защо чистачката ми не е в добра форма? Колко човека са стъпвали на луната? Това са само част от въпросите, на които вече можете да си отговорите с няколко щракания по клавиатурата.

Всички знаем колко бързо се развива интернет пространството и колко голяма част от ежедневието ни преминава в мрежата и социалните общности. Борбата за внимание става все по-ожесточена, бизнесът се разраства, бюджетите се увеличават, а конкуренцията се сгъстява с всеки изминал ден. Новите възможности, предоставени от виртуалното пространство, дават шанс на всяка една идея и ако тя е достатъчно оригинална и получи одобрението на потребителите, може да се превърне в изключително доходоносен бизнес за немислимо малко време.

Такъв е подходът на създателите на QUORA. Двама програмисти, натрупали ценен опит със създаването на Facebook, от известно време работят усилено по разработването на платформа, чиято цел е да отговаря на всеки възможен зададен въпрос. Идеята им не е съвсем иновативна, тъй като в Америка отдавна съществуват Question&Answer сайтовe, но нито един от тях не е добил така желаната и очаквана от създателите им популярност. Нишата не е запълнена, а шансовете за успех са много големи. Адам Д’Анджело и Чарли Чийвър имат амбициите да изместят манията Facebook, а мненията, получени в сайта им, да станат дори с по-висока компетенция от тази на Wikipedia. За целта са вложени повече от 11 млн. долара, а ангажираните топ специалисти са от всевъзможни професии и сфери. Единственото, от което се нуждаете, за да получите достъп до системата е покана/препоръка от приятел, който вече е регистриран.

Aко условно можем да наречем изминалите 365 дни „годината на Facebook”, твърде вероятно е 2011-та да бъде бумът на QUORA. Интернет потребителите отдавна са разглезени и изпитват непрекъсната жажда за новости. Влиянието на Facebook незабележимо и постепенно отслабва, а интересът към новото много бързо може да пренасочи вниманието и да измести вече наложили се платформи дори като Twitter и Wikipedia.

Бета версията на сайта беше пусната в началото на изминалата година, а от юли месец, той е функциониращ и окончателно завършен. Въпроси около сайта тепърва ще има, а аз все още очаквам отговор на моя: „ Кога ще мога да попитам нещо? ” ( чакам покана)

Мариета Койнарска

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (5)

 1. Кое е първото нещо, което Ви идва на ум да попитате? Давайте направо с абсурдните, не се срамувайте 🙂

 2. Ash

  Защо превръщат живота ни в „ТРУМАН ШОУ“ ?! И защо сме съгласни да участваме??
  Обичайте се 🙂

 3. Дойде ми на ум въпрос, който ще прави проблеми на сайт-а! (devil)
  Кокошката или яйцето? Кое е първо? 🙂

 4. Здравейте, искам да ви представя един малък непретенциозен проект, който стартирах наскоро. По-долу ще се опитам да обясня накратко за какво става въпрос.

  Znam.be е специализиран портал за въпроси и отговори на разнородни теми на български език. Архивът се изгражда и поддържа от единствено от нашите потребители, които имат желание да научат или споделят информация по актуалните теми. Порталът е изцяло на български език и е предназначен единствено за наши сънародници.

  За повече информация: http://znam.be/?p=20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *