юни 6, 2010 E.Ivanova

Дизайнерски магийки

ralphmore3

Основен проблем при използването на еднаква визия върху различни рекламни носители е тяхната несъразмерност. Обяснявам – имате рекламна визия. Тя е създадена или оразмерена за размер 3х4м ( стандартен формат за билборд тип Pizza). Налага ви се обаче да използвате същата визия и в рекламно каре в списание, чиийто формат е например А4 (210мм x 297мм), съответно изображението трябва да се преформатира така, че да не се загуби ценна информация, да не се отреже нещо, в същото време обаче и да не се добавя нещо излишно, както и да не се прекалява с дорисуването на фон, който просто да запълва останалото в конкретния случай по вертикала пространство.

Какви са опциите? Най-добре познатата, не толкова бърза, но пък вършеща работа е разместването на всички елементи и преподреждането им в подходящ за опредлените размери ред. До тук добре, но какво правим, ако ни се налага да извършим същата тази операция за още 10 коренно различни размера? Логично – губим половин ден от ценното време на дизайнера.

Казус 2 – Имаме изображение, от което желаем да премахнем даден обект, запазвайки неговата цялост и подредба. Най-явното решение, което ми хрумва, е покриване на определения обект с части от обкръжаващата го среда ( Clone Stamp Tool – Photoshop ). Да, но и тук има риск нещо да се омаже.

9

Размишлявайки над тези времеемки процеси, в края на 2007 година компютърните специалисти – изследователи от Mitsubishi Electric Research Lab професор Ариел Шамир и Шай Авидан създават приложението Seam Carving, което в момента е част от новите версии на повечето дизайнерски програми.

То се базира на премахване и добавяне на определена редица пиксели в изображението, като по този начин то видимо запазва своята цялост и съотношение, независимо дали го смаляваме или уголемяваме. Изборът коя точно редица от пиксели да бъде премахната се базира на определяне на най-слабо енергийните участъци от изображението. По този начин се наблюдава промяна в размера без да се получава “разтегляне” или “смачкване” на обектите в него.

Предвидена е опция, която защитава важните “ енергийни“  точки от изображението. На посоченият по-долу пример ще забележите как делфинът е маркиран, с цел да не изчезне нито един пиксел от него и да запази своята цялост. В същото време в дясно от него е маркирана слабоенергйна нишка от пиксели, която бива “ умножена и разтеглена“. Резултатът – два пъти по-голямо изображение, което изглежда напълно реалистично.

a b

c d

За да усетите разликата между това просто да разпънете изображението и това да добавите пиксели в него, погледнете следните два варианта. Първият е стандартно разтегляне до желания размер, второто – Seam Carving.

e

f

На същия принцип е възможно да премахнем нежелан обект – например да “изрежем” опредлен човек от снимка, като след операцията по никакъв начин не си личи, че там е имало нещо.

removing removing 1

Изгледайте внимателно видеото, за да разберете за колко интересна разработка всъщност става въпрос:

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *