декември 17, 2009 E.Ivanova

Съществува ли наистина интернет мания?

Internet mania

Не знам как сме живяли едно време без мобилни телефони и интернет, но днес за огромна част от населението, това изглежда непосилна задача.

След провеждане на множество проучвания, вече е сигурно, че е възможно човек реално да се пристрасти към интернет.

В опитите за лечение от тази зависимост напоследък се наблюдават и някои доста драстични крайности. Според наблюдения има над 20 000 зависими само в Китай. В „Народна болница N° 4“ в провинция Шандонг се провежда лечение на пристрастени към интернет млади хора чрез подлагане на електрошокова терапия. Лекарите прикрепват електроди на двете слепоочия и на пръстите на пациентите. Според тях тази терапия е един от малкото ефикасни методи за лечение, въпреки притеснителите слухове, че след нея децата остават с хронични страхове и с психическа травма.

Internet mania

От тук, както сами можете да се досетите, започва и развиването на нова ниша в бизнеса – „интернетни клиники”. Въпросните не само вече съществуват, а и печелят стотици хиляди с помощта на истерията около новата „болест”.

Друга масова истерия, която се наблюдава от доста време, е пристрастеността към социалните мрежи и по-специално Facebook и Twitter.

Последният смехотворен случай на пристрастеност се случва по време на сватбена церемония в САЩ. Още в секундата, в която младоженците си казали „да“ пред олтара, мъжът взел своя мобилен телефон, за да промени статута си във „Фейсбук“ на „женен“. След това го последвала и съпругата му. Непосредственно след това, те обявили в Twitter, че предстои първата им целувка като женени.

Всичко това е накарало изобретателен американец на име Гари да създаде жив броч, който да следи в реално време увеличаването на бройката потребители, статии, съобщения и подобни, свързани с най-нашумелите портали в интернет пространството. Проектът е пуснат в края на септември.

Различни извадки от статистиката сочат, че всяка минута във YouTube се ъплоудват по около 20 часа видео материал, а на ден се гледат средно 96 милиона видеа, Facebook има над 600 000 нови потребители всеки ден, в Twitter за 24 часа се пускат над 4 милиона съобщения.

Във връзка със статистиката, че блогърите публикуват над 900 000 статии ежедневно, официално публикувам тази като 900 001-та.

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comment (1)

 1. Нещо ново по темата:

  „Жител на Пекин умря в интернет кафе, след като близо един месец прекара седейки в Интернет.

  Безработният 33-годишен мъж почина в понеделник. Както обясняват от персонала на заведението, човекът не напуснал интернет залата в продължение на 27 дни. През цялото това време той се хранел с бързи закуски.

  „Дори и по време на Новогодишните празници (жителите на Пекин отпразнуваха Новата година според лунния календар, от 3 до 08 февруари) той продължил да си стои пред компютъра“ – разказва за случая местно издание.

  Причините за смъртта на мъжа все още не са посочени. Води се разследване.

  По думите на други редовни посетители в кафето, те всеки ден виждали мъжа в заведението и били свидетели, как той там яде и спи пред компютъра.

  Според журналисти, това интернет кафе е работило нелегално и в момента е затворено за проверки, а компютърното оборудване е конфискувано.

  По последни данни, броят на интернет потребителите в Китай надхвърля 475 милиона души. Освен това, според официални статистически данни, над 14% от всички млади потребители на Интернет в Китай (което прави повече от 33 млн. души) страдат от интернет зависимост.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *