юни 5, 2009 E.Ivanova

Burger King предизвика истерия с маркетинг трик

Whopper Freekout

Преди няколко дни огромната верига ресторанти за Бързо хранене Burger King спечели награда за най-ефективна рекламна кампания на годината на 41вия рекламния фестивал “Effie” в Ню Йорк.

Идеята е изключително семпла, но в предизвика грандиозна истерия у потребителите и започна да се предава от уста на уста по цял свят. Само за няколко дни хората превъзбудено разпространиха “Burger King Freak-out” новината на няколко континента, в следствие на което ресторантите не само увеличиха популярността си с почти нулев бюджет, но и успяха да увеличат продажбите си двойно.

По повод своята 50 годишнина, екипът на Burger King решава да тества лоялността на своите клиенти и до колко те са свикнали със сандвичите и са привързани към тях. За тази цел решават да “премахнат завинаги” от менюто си най-емблематичния за тях сандвич „ Whopper”.

preview_320_260_1

Креативните рекламисти монтират отгомно количество скрити камери в няколко ресторанта и започват обстойно наблюдение на реакцията на клиентите. Пердварително инструктираният обслужващ персонал любезно се извинява на клиентите и обяснява как това е решение е взето от висшия мениджмънт на фирмата и едва ли подлежи на преразглеждане.

Клиентите отчаяно искат среща с мениджърите на ресторантите и буквално хленчат как това е “вкуса от тяхното детство” и е невъзможно да бъде премахнат от менюто просто така, с лека ръка.

В малко по-къснен етап пред ресторантите се появява телевизионен екип с камера, който уж веднага е бил изпратен на мястото на събитието да отрази важната новина.
Репортерите задават въпроси от рода на “Какво мислите за премахването на Whopper?”, “Бихте ли искали сандвича да се върне в менюто?”, “ Според вас компанията сбърка ли с това си решение?”. Милите хора се вживяват и коментират все едно ги интервюират непосредствено след бедствие или друго подобно събитие с огромна значимост за човечеството.

Още на същия ден репортажите биват излъчени по телевизията и така истерията започва да придобива все по-големи мащаби. Това от своя страна кара хората недоверчиво да отидат до Burger King и да проверят дали подобен „ужас” е възможен.

regan-burns-whopper-customer

Разбира се, всичко е един голям маркетинг трик, сандвичите са обратно на мястото си, предполагам с обяснението как висшият мениджмънт е променил решението си в следствие на масовия протест. Сандвичите се продават „като топъл хляб”, спестени са изключително много разходи, а продажбите са вдигнати двойно. Хитро а?

Можете да видите част от материала заснет със скрити камери тук:

Рекламистите, родили тази идея, дотолкова са се развихрили, че дори са създали сайт, питащ “ Какво щеше да стане ако Whopper беше изчезнал завинаги”. Сайтът и пълното видео можете да видите на адрес http://www.whopperfreakout.com/index.html.

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (7)

 1. Ами браво! Нищо и никакви усилия за една интересна идея, която ти вдига двойно продажбите 🙂 Браво за стратегията!

 2. Joro Simeonov

  Наистина хитро, но за американския социум. Едва ли би проработило навсякъде по света. Все пак fast food продуктите са предимно част от американската култура и начин на живот, за което свидетелства и реакцията на масите. Учудващо е колко важен може да се окаже някакъв си сандвич, и с какви добавени стойности се асоциира. Малко ми напомня за „На баба“, но това е друга тема..

 3. Точно това си мислих и аз. Че идеята ще има реализация главно в USA, манталитетът им е такъв просто…

 4. B. Parvanov

  Съгласен съм с Жоро. Айде да пробват тук в България да го направят, след като се разбере, че е било рекламен трик, ще има „Абе, я д а си гледат работата! Те ще се базикат с мен, а аз ще им остана клиент! А по-добре да си помислят следващият път като се опитат да си играят с мен!“ 😛
  Но за американците това си национално бедствие, та това е част от тяхната култура и история (я се замислете колко са 50 години в сравнение с тяхната дълга история и културно наследство):)

 5. B. Parvanov

  Това ми попадна наскоро 🙂

  Michelangelo’s David is coming back to Italy

  [img]http://princeps.bg/blog/wp-content/uploads/2009/04/image002.jpg[/img]

  After spending 2 years in the USA!!

  [img]http://princeps.bg/blog/wp-content/uploads/2009/04/image003.jpg[/img]

 6. Емо

  ее друго си е краля на сандвичите да ти подаде уопъра! страхотно попадение наистина и добре изпълнено 🙂
  А за този дебеличкия няма какво да коментирам, когато бях в USA за 3 месеца имаше едни девойки с мен, чиято разлика накрая на престоя беше точно такава…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *