май 25, 2009 E.Ivanova

Made in China

Sonia instead of- Sony
Sonia instead of Sony

Както за мен, така предполагам и за вас „ MADE IN CHINA” не е просто надпис на етикет, а символ на цяла една индустрия, която е пуснала пипалата си по целия свят.

Произведените в Китай стоки не само са в пъти по-евтини и по-некачествени, но голяма част от тях са и нескопосани ментета, а не просто по-рентабилно „сглобени” продукти.

Преди по-малко от година в Кирай се разразиха многобройни скандали около сигурността, надеждността и качеството на продуктите. Дискусията започна от инцидент ( отровно мляко, причинило смъртта на шест бебета и разболяло хиляди други), който сериозно разклати вярата на търговци и потребители и те започнаха все по-рядко да купуват стоки с етикет Made in China, въпреки значително по-ниската им цена.

Китайските власти не спират да правят многобройни опити да променят това схващане, като въвеждат все по-строги режими за наблюдение на производството за потенциално опасни стоки. Въпреки това, наскоро, в проучване на „Зогби интернешънъл“ 82% от американците са заявили, че имат нескрити опасения при покупката на китайски продукти и винаги когато им е възможно ги заменят с други.

Интересен факт, на който попаднах е, че Европейският съюз всъщност не задължава индикирането на производител за цели категории стоки. По закон надписът „Made in…„ трябва да се отнася до мястото, където се е случила последната съществена трансформация на продукта. Това е и причина много компании да лъжат или да прикриват реалния произход на стоките си.

Сега ще ви дам няколоко примера с визуализации какво имам предвид под фалшифициране на брандове:

Abcids instead of Adidas

Abcids instead of Adidas

Ball star instead of Allstar

Ball star instead of Allstar

Nire instead of Nike

Nire instead of Nike

PolyStation instead of PlayStation

PolyStation instead of PlayStation

Pama instead of Puma

Pama instead of Puma

FIZA instead of FILA

FIZA instead of FILA

BMW logo vs BYD logo

BMW logo vs BYD logo

Toyota logo vs Geely logo

Toyota logo vs Geely logo

BMW 7 vs BYD F6

BMW 7 vs BYD F6

Daewoo Matiz vs Chery QQ

Daewoo Matiz vs Chery QQ

Mercedes C vs Merrie-300

Mercedes C vs Merrie-300

Rolce Royce Phantom vs Hongqi HQD

Rolce Royce Phantom vs Hongqi HQD

Neoplan Starliner vs Zonda A9

Neoplan Starliner vs Zonda A9

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (4)

 1. B. Parvanov

  Виж сега, не съм абсолютно съгласен с теб. Ако преди години беше така – „Ако е правено в Китай или Турция – аз не го искам!“, сега не е точно така. Всички големи марки произвеждат в Китай, искам още тук да поясня, че тук не говорим за по горе споменатите ментета, тук говорим за предрасъдъци свързани с „Made in China / PRC“. Стоката произведена от китайци е качествена, защото там работна ръка има, проблем да уволниш някого и да наемеш друг няма, точно това е причината за самите работници да са по-дисциплинирани, по-акуратни, по-големи професионалисти и по никакъв начин да не дават повод да останат безработни, тъй като това би било край за тях и тяхното семейство – веднъж уволнен заради грешка, трудно ще си намериш работа в това море от работници!

 2. Освен това, че са откраднали даден дизайн, или ноухау и са произвели копие достатъчно близко до оригинала,за което се твърди, че е с по ниско качество, аз съм попадал и на такива продукти, които са доразвити от тях, подобрени, с доста по – добри показатели в сравнение с същития клас продукти на водещи брандове и естествено на доста по ниска цена. Примерно термални пластини произведени от Kodak VS XINGRAPHICS .. най малкото развитие им е тиражо издръжливостта 50 000 VS 200 000 удара. А за големи тиражи на печатни издания тук става дума за доста голям марж, който се постига.

 3. Марта

  Разбира се, че има разлика между китайски стоки и китайски стоки.
  Аз обаче имам такова питане: няма ли някаква разпоредба, организация, защита на потребителите, etc…, която да регламентира (разбирай „забранява“) разпространението на такъв тип „подвеждащи“ брандове? И нямам предвид къде е произведена стоката, а основни брандинга й.

 4. E.Ivanova

  В интерес на истината, когато се рових за информация относно тази статия и аз си задавах същия въпрос. Той е предмет на работа по-скоро на патентно ведомство, но като регистрираш друг бранд, с друго име, дори логото ти е да почтиии същото – пак те считат за различна марка, въпреки че взаимстваш.

  Ако намерите или знаете нещо по въпроса ще бъде интересно да споделите и с останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *