май 24, 2009 E.Ivanova

WolframAlpha – бъдещето на интернет?

Steven Wolfram & colleagues

Steven Wolfram & colleagues

Жестока конкуренция на Google се появи в пространството. Търсачката е наречена Волфрам Алфа на създателя си – др. Стивън Волфрам, известен учен, защитил докторат в Калифорнийския технологичен институт (Калтек).

Въпреки, че официалното й представяне все още не се е състояло (очаква се след няколко дни), тя вече е достъпна в мрежата на адрес http://wolframalpha.com.


Стивън Болфрам говори за официалния старт на търсачката

WolframAlpha съдържа само фактологични данни – над 10 трилиона отделни информации, извлечени от десетки хиляди официални сайтове, библиотеки и академични списания, при това проверени от експерти. Създателите твърдят, че едва сега стартитат, а наличната откриваема информация към момента е приблизително 90% от капацитета голяма обществена библиотека.

WolframAlpha library

Интересното при тази търсачка е, че тя дава всевъзможни отговори, при това доста задълбочени и съпътствани от графични изображения. Още един плюс е, че при всяко от търсенията имате възможност да свалите PDF с предложената информация.

Интересни неща, които можете да направите в така наречения „убиец на Гугъл” са:

Wolfram Alpha

– да напишете името на две световни марки и да видите как ще ги сравни: при търсене на IMB и Apple например, търсачката дава подробна сравнителна информация, включително обороти, брой служители на компаниите, борсови индекси, графики, матрици, собствените им сайтове, история на създаването и т.н.

– да потърсите информация за конкретна дума: ( опитах с Кока Кола) Резултатите са изключително подробни, излезе историята на напитката, лого, сектор, в който е позиционирана компанията производител, брой служители, обороти и др

– да напишете точната си дата на раждане ( или която и да е друга дата): търсачката ще изчисли колко часа, дни, седмици и години точно сте живели, кой ден от седмицата е била тази дата, каква е била продължителността на деня, кога е изгряло и кога е залязало слънцето тогава, дори в коя фаза е била луната

– да напишете името на известна личностот световната история: ще получите доста изчерпателна информация за лицето, епохата и сходни личности или събития

– да напишете матматическа формула. WolframAlpha може да решава изключително сложни формули, дори интегрални схеми.

– да зададете въпрос, например колко е висок връх Еверест, кога ще бъде следващото слънчево затъмнение, кога е бил убит някой, колко тежи един слон .

За съжаление, при търсене на думи на български език търсачката отговаря ” Wolfram Alpha сейчас не понимает русский язык”. Създателите обясняват, че платформата ще бъде достъпна на всякакви езици в най-скоро време.
Въпреки, че системата все още е много нова, вече има изключителен интерес към нея по цял свят и дори се твърди, че би могла да стане един от най-скъпите брандове в света. Този проект е още една стъпка по пътя към създаването на изкуствен интелект.

wolframalpha

Интересно е как ще реагира гигантът Google към това ново предивикателство, защото като че ли за пръв път му се изпречква достоен конкурент, откакто Майкрософт пусна LiveSearch преди време. Дали бързо ще създаде копие на търсачката, дали ще интегрира в своята собствена софтуер, който да предлага същите възможности като WA или просто ще предложат на създателите сума, която не може да бъде пренебрегната? Ще следим развитието с интерес.

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (6)

 1. B. Parvanov

  Определено интересен проект. Според мен тази търсачка е по-скоро основен конкурент на Wikipedia.

 2. Съгласна съм с Бойко. И според мен е доста различна от Google като идея. Проучих я и това за мен дори не е търсачка – по скоро вид схематична сравнителна програма – сама каза – схеми, матрици и т.н. Доста „математично“ развита. И е набита доста малко информация, предполагам, че ще я развиват, иначе търсих търсих всякакви неща, информация за личности и т.н. и нада. 2 3 думи на кръст. Да живее Google 🙂

 3. Емо

  Прилича ми на демо версия на уикипедиа т.е. показва само цифри и данни, без дългите обяснения. Иначе всичко останало може да се намери и там. Но гугъл? Интересното е, че като напиша моето име в гугъл излизат няколко резултата, а от волфрам – нищо 😉

 4. Пробвай и с исконният въпрос за Живота, Вселената и всичко останало. 🙂

  Иначе на мен този проект ми допада доста, и си мисля че ще е полезен.

 5. E.Ivanova

  „Майкрософт” бързо отговори на предизвикателството, преправяйки своята „live“ търсачка във „BING“, което идвало то „being“ ( съществуване, да бъдеш ..).

  Компанията планира да изразходва над 100 милиона долара за мащабна рекламна кампания за новия си продукт за търсене в интернет.

  За сравнение за цялата изминала година от „Гугъл” са изразходвали 25 милиона долара за реклама.

  От „Майкрософт” се надяват не само да изместят “ Wolfram Alpha“, но и да детронират „Гугъл” от водещата позиция.

 6. E.Ivanova

  Новата търсачка на Microsoft успя да изпревари за един ден по популярност втората в света – Yahoo.

  По данни на StatCounter, на 4 юни Bing е имала 5,56% дял от световния пазар на търсене. Същия ден Google е имал 87,66%, а Yahoo – 5,17%.

  На американския пазар Bing е достигнала 13,39% процента, докато двамата основни конкурента са имали съответно 75,82% и 9,05%.

  Едно денонощие по-късно обаче Yahoo отново си е върнала второто място, заемайки дял от 5,17% в световното интернет търсене и 9,27% на американския пазар. В същото време делът на Bing е намалял до 8,72% в САЩ и до 3,86% на световния пазар, предаде TechNews.

  Търсачката Bing замени Live Search и поддържа няколко десетки езика. Microsoft набляга на нейните възможности да предоставя по-пълноценни резултати при търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *