май 16, 2009 E.Ivanova

3D телевизия в реално време

3D TV

Една от последните новини от света на иновациите е, че в близко бъдеще ни предстои гледането на 3D телевизия дори у дома.

Специалисти от концерна Хитачи и учени от Токийския университет са създали система, която позволява снимане, предаване и възпроизвеждане на триизмерен видеосигнал в реално време.

Системата е наречена TransCAIP и се състои от три части – снимачна конструкция, персонален компютър и дисплей.

За да се постигне желнаният ефект са нужни 64 видеокамери, разположени в двумерна матрица. Всяка от тях е свързана с компютър, който обработва сигналите и ги изпраща последователно снимки в JPEG формат, а с тяхна помощ дисплеят създава обемно изображение с помощта на вградените лещи.

Принципът на работа на системата е аналогичен на интегралната фотография. Всяка камера формира изображение под своя собствен ъгъл на виждане. Премествайки се спрямо екрана, зрителят попада в зрителния ъгъл на една или друга камера и всеки път вижда сцена в една от 60 вероятни позиции (какъвто е стандартът на интегралната фотография).

Зрителят може и да не се премества, като в този случай всяко от неговите очи ще попада на различно изображение и пак ще бъде постигнат стереоскопичен ефект.

Главното предизвикателство за учените сега е да подобрят качеството на изображението. Едва тогава ще се пристъпи към комерсиална реализация на технологията.

За съжаление, ще трябва да мине време докато първите системи TransCAIP влязат в домовете на хората, тъй като предстоят редица опити и подобрения. Очакваният тестови период е между 5 и 10 години.

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Comments (2)

  1. Angi

    В интерес на истината, точно преди няколко дена обсъждах темата с колеги .Вече сме свидетели на 3D кино-технологията,която дойде с известно закъснение при нас и не на 100% с всичките й екстри.В САЩ например, ефектите на 3D филмите не се ограничават само с 3D технологията.В сцените с дъжд, зрителят получава такъв, а в сцените, в които визулно се изобразява пожар , в залата замирисва на пушек.За съжаление мисля, че ще трябва да почакаме още по-дълго време, докато 3D телевизията дойде и в нашите домове.Наскоро дочух, че дори ще има и 3D порно канали:))))
    Кой знае след някоя друга година може би ще можем и да участваме онлайн в създаването и заснемането на филмите или др.продукции:)

  2. „Всяко от неговите очи“ ми е любимо вече 😀
    Тази новина никак не е хубава. Майка ми вече ще започне да замерва Рич с разни предмети и най-много да строши машинката от толкова ефекти 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *