май 8, 2009 E.Ivanova

Истината за медиите

Media manipulation

Ако има някой, който все още не е успял да стигне до същността на медиите, много държа да изчете следващите редове.

Основната идея винаги е била и ще бъде една и съща – контрол над мисленето на обществото и създаване на определено търсено отношение по дадени въпроси.

Не знам дали осъзнавате, но ние почти винаги приемаме информацията, която получаваме чрез новините от малкия екран за достоверна, проверена и 100% истина. А замисляли ли сте се някога дали наистина е така? Дали пък не се подбират съвсем целенасочено нещата които гледаме, уж с идеята да информират съвсем безпристрастно?

Данните от соцологическото проучване на Агенция „Алфа Рисърч“ сочат, че 76% от пълнолетните българи имат доверие в медиите в „известна степен“, 9% им вярват безпрекословно, близо 14% са посочили, че не им вярват.

Медиите са едни от най-силните козове когато става въпрос за „ промиване на мозъците” на голяма група хора. В днешно време информацията е от първостепенно значение, а именно медиите са тези, чрез които най-бързо се достига до нея. Това им качество ги превръща в изкусни манипулатори. Замислете се колко от нещата, които гледахте снощи в новините, можехте да си спестите, колко от тях ви повлияха или настроиха по даден начин, колко възприехте като своя гледна точка…

Ако използваме най-актуалните към момента теми – кризата и изборите, ще видите точно за какво става въпрос. Безброй много клипове, плакати, карета, билборди и други ви агитират да гласувате за един, оплюват друг, вадят наяве истини, а често и пълни безмислици, само и само да ви настроят на определена честота, да ви накарат да бъдете за или против, да ви накарат да изберете уж „правилното”.

Без медийния шум дори кризата щеше да е в пъти по-неусезаема, защото никой нямаше да ви пълни главите от сутрин до вечер с това колко е зле положението.

Ако не сте гледали Zeingeist, направете го. Ще разберете още една много интересна гледна точка, филмът поднася много детайли и примери как медиите са създадени с цел контрол над населението. В случаи като 9/11 например, вече е доказано, че целият внесен смут, цялата пропаганда за ТЕРОРИЗЪМ всъщност е една голяма медийна измислица, която служи на хората зад завесата като им помага чрез страх да контролират и манипулират обществото. Тук има един кратък филм, който също разказва доста по въпроса:

Приветствам идеята на наши колеги, които създадоха сайта www.goodnews.bg. Идеята на тази страница е там да се публикуват само позитивни новини, събития и коментари. Има огромна разлика, повярвайте ми – нищо не те потиска, не пълни очите ти със сълзи, не те кара да се страхуваш, не ти диктува какво да правиш.

Медиите създават стериотипи и ви карат да ги следвате, те диктуват модното, вярното, правилното и какво ли още не. Какъв по-добър начин за незабележима манипулация познавате?

Напоследък чувам от страшно много хора, дори близки мои приятели, че са спрели да гледат телевизия. Буквално. Не мога да кажа, че поощрявам това, аз лично не бих го направила, но е важно човек да отбира и премисля видяното, а не да го попива като гъба и да вярва безрезервно на всичко, което програмите бълват.

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (3)

 1. Емо

  Интересна тема Ели, аз съм мислел по въпроса и стигнах до извода, че е най-добре да обръщам внимание само на информацията която директно ме засяга и да я проверявам поне в 2-3 източника – примерно ТВ, интернет и мнения на приятели. Никога не може да си напълно сигурен, въпрос на вероятности…

  Zeitgeist е страхотен филм, разбирасе не бива да му вярваме на 100%, защото тук там се усеща слаба аргументация, донякъде софизъм. За 9/11 (както и за „moon landing hoax“) мисля, че трябва да се потърси информация и от двете страни и да си намерим за себе си най-подходящата истина.

  А това че идеята за „господ“ и христянството е абсолютен булшит – няма нужда от доказване то е ясно! Чак се чудя на хората които в 21-ви век все още ходят на църква, но щом това работи за тях – хубаво 😉

  Освен „Zeitgeist“ и неговото продължение „Zeitgeist Addendum“ за любителите на конспирациите препоръчвам:

  „America: Freedom to Fascism“ – разправя се за федералният резерв и как американците биват ограбвани, защото плащат измислен данък, който не би трябвало да съществува.

  „Loose change“ – 9/11

 2. Violetka Minkova

  Скъпа Ели,

  Преди минути, в приятната компания на колеги и чаша вино…се въртяхме точно около тази тема…Хм, сред многото примери за влиянието на медиите и огромната им сила за формиране на нагласи, стереотипи и мнения … възможността им да променят статуквото или да го пречупват през определена призма…всички в крайна сметка се „блъснахме“ във въпроса… „Те, наистина, съзнават ли го?”

  Че са силен инструмент за манипулация, никои не отрича, но кой ги ползва? Информационната ера ги разви и те еволюираха – от държавни механизми, към корпоративни и…се превърнаха в самостоятелни институции…

  Дали дължим тази странна селекция на „лоши, сензационни новини“ и потресаващи истории за криза, финансова нестабилност, убийства, корупция, немота, безсилие на закона, конспирации и т.н. на факта, че „лошата новина” продава или е особен вид извратен мазохизъм на потребителите на информация?! Защо пък не и страхотен вариант за фармацевтичните компании, зад маската на големи рекламодатели например, да „обработват” драгия зрител, че в днешния забързан и стресиращ свят ..задължително ще има проблеми с простатата ( благодарна съм че с жена ) или… политически сили ще залъгват вниманието му… например

  Кой има изгода да прави света ни толкова черен и страшен? Ако съзнаваха ролята си, ако бяха саморегулиращи се институции, медиите щяха ли така ритуално и масирано да се самоубият – тръбейки и пропагандирайки финансовата криза? В крайна сметка, не се ли режат първо бюджетите за реклама, а от там и жизненоважния им канал за приходи? И изведнъж…
  Доста хаотично нахвърляни мисли и много въпроси…Ще се радвам да чуя мнението ти и това на приятелите в блога!

 3. Аз за това отдавна си изхвърлих телевизора! :))

  Тази тема, дори няма за какво да я коментираме… Всички знаем, или поне тези които са се пораровили, кой е финансирал създаването на телевизията, кой е построил лаботраториите на Владимир Зворыкин и т.н. В момента, в който осъзнават, че телевизията може да се използва не само в армията ами за контрол над цялото човечество.. изведнъж телевизията влиза във всеки дом и то само за няколко години, подтикнато разбира се от всички правителства :))
  Това е най-бързо внедреното изобретение за дома, някога :)) А ние се питаме защо.. :))

  Масовата манипулация придобива доста форми, развлекателни филми, сериали, риалита, предавания.. абе хиляди.. но висшата цел си е само една :)) Тотален контрол над мисленето и поведението на обществата :)) И все още го изпълнява :)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *