април 28, 2009 E.Ivanova

Книжната ПР кампания на Лили Иванова

17765

Скоро на офицална пресконференция в БТА българската естрадната прима обяви, че единствената „легална” нейна автобиографична книга ще се казва „Истината за Лили Иванова”. Тя се основава на личните й спомени и преживявания, редактирана е от Мартин Карбовски и ще се издаде в почти невиждания за страната ни тираж – 100 000 бр.

Скоро се беше разразил огромен скандал относно друго издание, приготвено да излезе по същото време, анонсирано като „роман“. По повод него на пресконференцията Мартин Карбовски заяви, че няма две книги за Лили Иванова и няма “ книжна война“ за нея, а чиста „кражба“. Певицата пък я сравни със „справочник“ , пълен с недостойни неща за нея.

Може би трябва да ви напомня, че Лили изпрати жалба до съда срещу книгата на Исак Гозес, като поиска романът да бъде спрян от издаване. Причината е, че в текста, писан 15 години, имало биографични моменти, за които тя не е дава разрешение да бъдат обявявени.

„Той написа наистина няколко страници, даде ми ги и аз му казах съжалявам, но се отказвам от тази идея, защото в случая ти искаш да бъдеш по-голям герой от героинята. Няма такъв филм“, коментира примата на българската естрада.

Преди седмица пък се разбра, че друго издателство пуска и трета книга. То, както и името на автора, все още се пазят в пълна тайна заради избухналия скандал.

Що за ПР ходове са това? Вярно, че с тях изтупват нафталина и привличат вниманието към позабравени лица и събития, но това ли е начинът?

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Comments (3)

 1. Nikolina Mihaylova

  Още от древни времена мъдрите римляни са разбрали, че народа се нуждае от хляб и зрелища и понеже гладиаторски боеве вече няма(официално), то техен заместител остават скандалите. На посивелите от времето зведи, май не им остава друго освен да спретнат някое скандалче около себе си. Силно се надявам това да не е някоя зле скроена PR кампания, която да ни напомни за Лили Иванова, все пак поне нея можем да наречем „Звезда“.За съжаление, друга крилата фраза гласи, че лоша реклама няма!…Важното е да се говори и да се купува

 2. ВВ

  Eдва ли са се продали и 100 бройки от тази книга! Тя обича цифрата 100,затова вся е ползва като прибавя нули отзад. Ей така за разкош. Като опашата й льжа,че е продала 100 000 000 албума или 100 000 долара,които поиска от Слави…тя льже като циганка

 3. Относно Лили Иванова мога да кажа, че има една приказка, която несъмнено важи за нея, а именно „Красивите жени остаряват най-грозно!“. Моите уважения към нея, наистина! Не съм й фен, но осъзнавам ОГРОМНОТО творчество, което оставя зад себе си, както и факта, че на всеки неин концерт залата е пълна, а всеки ред е от различна възрастова група! И все пак…всеки човек трябва да знае кога е настъпил моментът, в който трябва да седне…и да се наслади на живота си! След един определен период, рекламата се превръща в сатира, а ПР-а в клюка и като цяло картината става от Клод Моне на Салвадор Дали – с изключителна стойност, ценена от всички, вечна, но някак си „крива“ и неестествена в съдържанието си! (Тук трябва да вметна, че нямам АБСОЛЮТНО никакви претенции за задълбочени познания в сферата на изкуството, просто сравнението ми се стори подходящо!).

  Относно появилите се издателства, които също ще издават книга за Лили Иванова мисля, че това не е никак случайно! В цял свят има такава тенденция – да черпиш от имиджа и познаваемостта на чуждия труд. Просто в различните държави е защитено от закона по различен начин. Или за да го кажа по-друг начин – някъде е защитено, някъде не е и поради тази причина, съчетана с факта, че Лили Иванова има слаб ПР, който се мота, пинка, тутка 😀 (стра’отни думи), твърде бавно й прави нещата и дава твърде голяма гласност на неосъществени още продукти/проекти, тЪ в този процес, хитрите предприемачи, си решават, че в цялата тази суматоха и те ще издадът книга за „Лиленеце–Пиленце“, защото хората ще „клъвнат“ и докато се усетят, ще са купили, прочели, възприели, дали на близки, препоръчали някаква книга за научна фантастика, а най-лошото е, че това ще остане в съзнанието им, като книгата за Лили Иванова!

  Според мен, единственият изход на „Ветрове“-те е да „издухат“ цялата ситуация, като направят една пресконференция и обявят, че истинската книга за Лили Иванова, няма да бъде издадена/пусната на пазара сега, поради ХХХ причини! Да видиш как Пенчо, Генчо, Атанас и Спас, които са отпечатали вече своята „версия“ за Лили ще се окажат от дървото на успеха, на подрязания, от самите тях клон, на провала! А хората ще запомнят, че ако искат ИСТИНАТА, няма да я намерят СЕГА по сергиите, книжарниците и кината! За да намерят ИСТИНАТА, трябва да я търсят! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *