април 1, 2009 admin

Е.Иванова: Рекламата по време на криза

3-crisis

Не отдавна един от най-авторитетните всекидневници Financial Times публикува статия, която призоваваше към усилено рекламиране по време на криза. Призивът на FT гласеше в никакъв случай да не се орязва рекламния бюджет, а напротив – да се рекламира още повече фирмата и конкретната дейност.

Цитат:

Естествената реакция при криза е да се орязват бюджети, да се съкращават служители и да се затварят офиси. Нашият съвет е да не се съкращава рекламата, защото това е все едно да човек да боледува и да спре лекарствата, защото са скъпи. Със сигурност вложените пари в реклама по време на криза се възвръщат.

Financial Times използва билбордове, електронни медии, дори специално създаден сайт, в който е поместена информация от независими изследвания в години на рецесия. Те показват едно – увеличените разходи за реклама в условията на криза оказват плодотворно влияние в дългосрочен план за фирмата.

Какво мислите по въпроса ?

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Comments (4)

 1. Бисер Димитров

  Малко извън конктретната темата, препоръчвам ти последния(02.2009) брой на сп. Мениджър(ако все още не си го прочела). Там има 2-3 статии за Маркетинг по време на криза, както и правене на реклама в БГ условия.

  Като човек, който не се занимава с реклама на мен лично ми беше интересно.

 2. БОРИС КОЛЕВ

  Абсолютно правилно! 🙂

  По време на криза рекламата първо става по евтина, и много по ефективна. По време на криза най-верояно и конкурентите ви намалят бюджетите си за реклама, това не е ли възможност?
  Разходите за реклама по време на криза наистина са сигурна инвестиция, със голяма възвръщаемост. Увеличените бюежети за рекламата по време на криза показва висока стабилност на компанията ви според Таймс.

  Всички знаем, че тази криза не е финансова! Защото пари има! Възможно ли е през две седмици американската икономика да бъде иншжектирана със стотици милиарди и отново да казват, че няма пари.
  Не! Кризата е чисто маркетингова и там е целия проблем!

  Двете ключови думи на тази криза са Маркетинг и Иновации. Това са думичките, които могат да ни спасят. Да инвестираме повече в реклама и в иновации.
  http://www.businessweek.bg/news.php?category=15&id=3374
  http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=3815
  http://www.businessweek.bg/news.php?category=25&id=3390

  Всички бизнес издания постоянно публикуват статий – Как и Защо трябва да не сакръщаваме бюджетите си за реклама! – Дано всички Мениджъри се замислят, защото колкото по малко рекламираме толкова по малко продаваме и толкова повече затъваме и затъваме в кризата…

 3. БОРИС КОЛЕВ

  Ето малко много интересна статистика! Смятам, че ще ви е полезна!

  Financial Times поде рекламна кампания, подтикната именно от разразилата се световна финансова криза. Призивът е в никакъв случай да не се орязва рекламата, а напротив – да се рекламира още повече фирмата и конкретната дейност.

  Естествената реакция при криза е да се орязват бюджети, да се съкращават служители и да се затварят офиси. Единствено не трябва да се съкращава рекламата, защото това е все едно да човек да боледува и да спре лекарствата, защото са скъпи.

  Всъщност рекламните разходи са първото, което компаниите намаляват, когато изпаднат в затруднения, особено в България. Защото никога не са гледали на рекламните си бюджети като на инвестиция, а са ги считали за нещо, без което може да минат. Голяма грешка. Много голяма дори. Както казва Брус Бъртън, основателят на BBDO: „В добри времена хората искат да рекламират; в лоши им се налага.“
  Огледален образ на казаното е интензитета, с който рекламираха българските фирми в сферата на недвижимите имоти в последните 4 години и честотата, с която го правят сега.
  Но не всички са мъдри като Брус и ако това ще ви успокои случващото се не е факт само в България. Ето няколко световни примера за пострадали финансово фирми, които редакционния екип на Макс Ефект подбра за тази статия:

  Samsung реши да елиминира „излишните“ си разходи през 2001 г. Говорител на компанията тогава заяви: „Търсим начини да намалим транспортните, дистрибуторските, рекламните и разни други разходи“. Съжаляваме, че го казваме, но ако вие сте комания, която поставя рекламни разходи в графа „разни“, си заслужавате съдбата.

  World.com намали с повече от 1/3 разходите си за реклама с аргумента, че предпочита да получава по-голяма възвращаемост на инвестициите си в реклама, промотирайки както международни, така и национални телефонни услуги в една и съща реклама. Отчасти това малко прилича на българския рекламен абсурд, когато фирми се опитват с една визитна картичка да съчетаят няколко рекламни носителя. Карта с адреса, брошура, каталог, история на фирмата и дори снимка. И всичко това събрано в картонче с размер 9 х 5 см.! Естествено в крайна сметка резултатът е трагичен.

  Buy.com намали рекламния си бюджет, за да спаси компанията. Продажбите рязко паднаха от 70 на 50 милиона долара.

  Разтревожена, че приходите може да спаднат, фармацевтичната компаия Бристол – Майерс съкрати разходите си за реклама с 14 % и увеличи разходите за научно изследователска дейност с 10 %. Три от петте най-продавани лекартсва на компанията вече губят монополните си позиции.

  Wisconsin Tobacco Quit Line, компания, подпомагаща пушачите да откажат цигарите, намали рекламните си разходи през юли 2001 г. От май до юли тя имаше 6200 обаждания от пушачи. А от юли до октомври – по-малко от половината от тази цифра. Как са Вашите обаждания?

  Като цяло през 2001 г., когато в бизнес средите най-често се споменаваше думата рецесия, рекламните бюджети спаднаха с почти 16 % спрямо предходната година. От друга страна шепата големи рекламодатели, които се противопоставиха на тази тенденция и похарчиха повече пари за реклама, отколкото през изминалата година успяха да увеличат продажбите си. AOL Time Warner увеличи рекламния си бюджет с около 12 %, докато Ford само с 5,4 %. когато Home Depot увеличи рекламния си бюджет, продажбите скочиха с 16 % и нетните постъпления стигнаха 10 %.

  Сега в края на 2008 г. пак говорим за рецесия и нищо дгуго не е по-важно. Вие, които четете тази статия преценявате дали ще сложите рекламата в графа „разни“ и дали компанията ви ще е на пазара не след седем, а само след три години.

 4. ЕЛИНА ИВАНОВА

  Напълно съм съгласна, Боби. Още няколко приятели, които са прочели поста тук ми казаха мнението си и то напълно съвпада с написаното по-горе. За съжаление, огромна част от компаниите съкращават първо рекламните си бюджети, а после каквото и да било друго от „разходите си“. Странното е, че имам приятели работещи в сферата, извън БГ, които твърдят, че при тях дори има по-големи печалби последните месеци, докато при нас като че ли е обратното. И аз смятам, че проблемът не е в парите, а в „задържането им“. Не че ги нямат хората към момента, просто ги задържат, за да изчакат максимално най-подходящия според тях момент за инвестирането им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *