декември 15, 2009 E.Ivanova

За пълниЯТ член или докъде води нежеланието на хората да се образоват

Pulen chlen

Заглавието на тази тема не ви ли дразни? Да си призная – на мен направо ми вади очите!!!

В края на миналия месец в Пловдив филолози разразиха ожесточен спор дали трябва да продължи да съществува пълниЯТ член в българския език или това се явява поредното затруднение в и без това не-лекия живот на нашите съграждани, което неименуемо трябва да се премахне. Медиите гръмнаха, начело с интернет.

Извадка от официалния сайт на БНТ – „Според Мария Ненова (блогър–активист ?! – бел.ред) това е изкуствено правило и допълнително усложнява живота, а всичко, което усложнява живота ни трябва да бъде премахнато. Тя беше категорична, че хората не усещат това правило и за да го изпълняват, те губят време „в мислене при писане, в една допълнителна редакция, която трябва да се прави. И това нещо започва от училището и продължава през целия ти съзнателен живот.”

http://bnt.bg/bg/news/view/18708/trjabva_li_da_otpadne_pylnijat_chlen_ot_bylgarskija_ezik

В този блог винаги сме се опитвали да даваме абслолютно безпристрастна гледна точка по всички теми, които пишем, но в дадения случай намирам това за недопустимо. Недопустимо е да отхвърляш правила, защото си неграмотен и мързелив. Недопустимо е да не съхраниш и малкото останало от красотата на родния си език (маймуницата и без това се справя СУПЕР успешно), защото възприемаш като свръх-усилие раздвижването на няколко мозъчни клетки в повече!

Както знаете, напоследък отгромна част от електронните и печатни медии се позовават на статистики, мнения и анкети, които не могат да бъдат третирани като достоверни, надеждни и тем подобни, поради простата причина, че са взети от Фейсбук. Именно там обаче горещата тема набира все по-голяма скорост. За броени дни бяха създадени множество групи тип:

„Аз съм ЗА премахването на пълнияТ член от българския език!” .

Подзаглавие: „ПълнияТ член е като апендикса – рудиментарен белег!Замислете се кой наистина слага пълен член, когато говори!”

ZA premahvaneto na pulnia chlen

219 члена към 15.12.2009

Случайна извадка от коментарите ЗА:

S.Popova много сме малко… малко хора, които не са затлачени от фалшивия си патриотизъм останали, еееееееййййй…….. пращате, досаждайте, спамете с покани, че да надойде народа в наща група, да поеме по правилния път… 😀

V. Tonchev (създател на групата) Впрочем, ако теглим чертата кои ще бъде изличени от земята с изличаване на българският народ, сигурно ще се получи отношение 5:1 в полза на лошите. може би саможертвата си струва?

G. Mihaylov Велик е нашия език! Не и изкуствените правила! За къв чеп ми е тоз член | АНТИ

И опозиционната група:

„Аз съм против премахването на пълния член от българския език!”

PROTIV premahvaneto na pulnia chlen

16355 члена към 15.12.2009

Случайна извадка от коментарите ПРОТИВ:

D. Katzarov Когато неграмотните са повече от грамотните е съвсем естествено да искат да отстранят всичко, което ги принуждава да си размърдат остатъка от сиво вещество, намиращо се не знам къде в телата им.

D.Ganchev Ако бъде махнат пълният член, българският ще бъде единственият език едновременно без падежи и без пълен член. Но в такъв случай ще трябва да се фиксира словоредът, иначе няма да е ясно „кой“ на „кого“. А именно свободният словоред е едно от основните богатства на езика ни, който иначе сам по себе си е тежък и тромав.

J Gancheva Те както са тръгнали ще махнат и двойните букви, защото е по-лесно и още кой знае какви други промени ще направят. Ако това стане голяма част от езика ни ще загуби своето значение и самоличност. Не бива да се маха!

Оставям на вас възможността да направите следващите коментари.

Елина Иванова

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (5)

  1. Todo

    Интересна тема, като че ли и двете страни имат известно право. Може би тези които искат да се махне са повече от другите. Лично според мен трябва да остане, не мисля че е чак толкова трудно да прецениш кога е пълен и кога непълен. Но това че им се струва трудно на хората да преценят кога и къде трябва да слагат пълен член означава че има работа за българските филолози да направят разяснителна кампания, а може би и за теб Ели 😉 за разпространението.

  2. Emo

    Пълния(т) член в българския език няма никаква ПРАКТИЧЕСКА функция. Ако някой смята, че има такава, нека каже.

  3. Андрей

    Явно се бърка пълния член – дори и в статията има грешка (без това не-лекияТ живот на нашите). Съгласен съм за разяснителната кампания. 🙂

  4. Здравей Андрей,

    Грешка в темата няма, примерът, който даваш също е неверен, тъй като пропускаш факта, че пред цитираното от теб има предлог -„в“ – „в и без това не-лекия живот“, в НЕГО, а не в ТОЙ, т.е. непълен член.

    Елина

  5. членовете

    Съжалявам, че пиша в тема, обсъждана преди толкова време, но аргументите да запазим правилото за пълно членуване ми се струват странни. Основният такъв, е че по този начин ще се отсеят грамотните
    от неграмотните. Добре, за да станем по-грамотни да въведем пълен член и за среден и женски род. Каква е практическата полза от пълен член само в мъжки род? За да можем да бъдем по-грамотни, дори може да се въведе и за формите в множествено число. Така ще разбираме много по-добре кой кого при свободния словоред, който се използва така масово, и винаго бива изтъкван като основна причина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *